Designa ditt liv med Konmari - life changing magic

5 bästa tips + BONUS; SÅ GJORDE JAG!
Hej svejs! 
Om du kommer direkt från det HÄR  inlägget så har du läst om mina 5 bästa tips för din KonMari-rensning, och du är antagligen intresserad av det resonemang jag har kring tipsen. KUL!! Varmt välkommen!! Det är ett långt inlägg för att vara i bloggformat, så sätt dig med en kopp rykande färskt kaffe eller te, tänd några ljus, och så sätter vi igång!
 
Här kommer mina resonemang kring mina fem bästa tips för att göra sin konmari-rensning och skapa en miljö, och framförallt ett LIV med energi och flow:
  1. Köp boken (eller läs dig till informationen som finns om tekniken, sätt dig in i den)
  2. Skapa en målbild
  3. Följ strukturen + planera in dina rensningar
  4. KÄNN efter i magen/hjärtat/själen, och våga lyssna
  5. Våga vara tuff mot dig själv
1. Köp boken (eller läs dig till informationen som finns om tekniken, sätt dig in i den)
Ska du börja ett nytt projekt så är det ju bra att veta vad du ska göra och varför, framförallt om du faktiskt vill skapa resultat i projektet. Du kan absolut höfta runt och rensa lite hit och dit, och då kommer du också få resultat på en höft. Vill du skapa förändring på riktigt, och till och med kraftfulla såna för inte bara ditt hem utan hela ditt liv? Se till att köpa boken, alternativt surfa runt på nätet och läsa/titta på all info, läs artiklar, titta på youtubevideos, gå med i Facebookgrupper, skaffa checklistan.Bildresultat för marie kondo rensa
Så gjorde jag: Jag förstår att det kan verka overwhelming och som ett oöverstigligt projekt. Det kommer det inte bli om du planerar och tar en sak i taget. Jag började med att surfa runt och kände sen att jag behövde en tydligare struktur, varpå jag köpte boken, läste igenom den en gång och därefter började jag från början med att skapa målbild och rensa.
DU behöver självklart inte lägga så mycket tid på det om du inte vill, utan gör det om det glädjer dig och du får energi av det och har ett genuint intresse och är en nörd, som jag 😂. Men känner du att du bara vill få det gjort så köp boken, gör det som står.
 
2.. Målbild.
Om du inte vet var du ska, då spelar det ju heller ingen roll vilken väg du tar, sa katten till Alice i Underlandet. Samms princip gäller här och i allt du gör.
Dessutom bra att en målbild när du känner att du inte orkar  rensa längre eller vill ge upp, för trot eller ej - det är en process och det är lätt att bli trött. En målbild är ju vettigt att skapa i alla delar av livet, och när det handlar om den miljö som ska serva dig mest och bäst och ge dig gratis energi, alltså ditt hem, så är det inte ett undantag. Hur vill du att det ska se ut där hemma? Hur vill du må? Hur vill du känna? Hur vill du bli mottagen av ditt hem när du öppnar ögonen den där mörka höstmorgonen i november? Och varför? Det är den viktigaste frågan. För varje svar du ger på frågorna ovan, så ställ dig själv frågan; VARFÖR 5-7 gånger.
Så gjorde jag: Jag älskar att skapa onödigt många visionboards, sitta med tidningar och klippa och klistra. Jag fick så många bilder så att jag skapade en VB för varje rum, och för att få ihop tidningar åkte jag på tidningsturné. Jag frågade i Köp- och säljgrupper på Fejjan om nån ville bli av med sina tidningar och så åkte jag Stockholm runt med en stor resväska och samlade ihop det. Ja, jag var jävligt ambitiös och hade väl lite mycket fritid just då haha. HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIN MÅLBILD.
DU behöver självklart inte göra själva målbilden till ett projekt i sig (jag har en tendens att göra projekt av ALLT 😅). Det går precis lika bra att surfa runt på nätet och kopiera in bilder i ett dokument det viktigaste är att målbilden känns glittrande och kraftfull för DIG! För bilder du kan använda helt gratis föreslår jag PIXABAY. Jag och Pixabay har haft många härliga stunder tillsammans.
 
       
 
   
      
 
   
 
  
 
  
 
 
      
 
3. Följ strukturen och planera in dina rensningar
Moaaahahahaa, 2 in 1 som man säger. Jag busar till det och lägger in två tips i ett, för jag tycker att de hör ihop.
Det finns en struktur i denna rensnsningsteknik, av en anledning, så följ den. Jag älskar struktur så när det finns och är tydligt så följer jag den, så slipper jag tänka eller uppfinna hjulet själv. Superskönt! VARFÖR ska du följa strukturen? Det kommer du märka. Det finns en anledning till att du ska börja rensa dina kläder och inte dina allra käraste foton. Strukturen handlar alltså om i vilken ordning du ska göra saker, och vilka prylar du ska rensa först.
Planering då? Jo, Marie Kondo hälsar ödmjukast att du ska se dina rensningstillfällen som SPECIAL EVENTS, alltså speciella tillfällen. Du vet dina barns uppträdanden? Eller den där föreläsningen du bokat in i kalendern för länge sen? Eller tjejresan till Västerås ni gör varje år där ni går på spa och lyxar er? JUST ett sånt event ska du se dina rensningstillfällen som. De ruckas inte ur kalendern! Ett tips är också att lägga in i kalendern hur du ska FIRA när du har rensat klart!
Så gjorde jag med strukturen...; jag var i början väldigt sentimental och känslostyrd till mina saker vilket gjorde det väldigt utmanande. Men när jag verkligen fokuserade och kände efter på vad som gav mig energi, och verkligen följde den känslan, så blev det i längden mycket lättare att rensa. Ett resultat är att jag inte är lika sentimental när det gäller att rensa mina "sentimentala ting" eller det jag köpte men bara använt en gång, och så vidare. För att jag började med att rensa kläder. Hade jag börjat med att rensa mina gamla gosedjur så hade jag varit ALLDELES för känslostyrd och inte kunnat rensa en pinal!
... och med planeringen: Jag bokade in två timmar varje måndag, i min fysiska kalender där jag rensade en kategori och tog fler om jag hann, och så bokade jag in hur jag skulle fira när jag var klar. Är inte helt "klar" och har inte firat än. Men berömmer mig själv för att jag är duktig eller gör en liten celebration dance till nån av mina favoritlåtar, för att befästa energin.
DU ska göra det som funkar och känns bäst för dig. Är du som jag, en person som gillar tydlig struktur och inbokade grejer i kalendern - annars händer det helt enkelt inte? Do it! Är du en person som vet att det du tar dig an det slutför du och jävligt fort dessutom? KÖR bara! Låt inte planeringen bli ett projekt i sig.
 
4. KÄNN efter i magen/hjärtat/själen, och våga lyssna
Många av oss är extremt otränade i att känna efter och följa känslan. Vi har varit och kladdat i en tid där hjärnan går först, det logiska, förståeliga och det tydliga är det vi går på och följer; Egots era som vissa kallar det i den andliga världen. Strategi och mål ska det vara!
Nu sker ett skifte i världen där vi går in i andra energier, jag väljer att kalla det Själens Era men det finns säkert fler namn. Det kommer inte längra funka lika bra för oss att följa det hjärnan säger, om vi i oss själva känner att det är fel för oss. Därför är den här rensningen ett SKITBRA sätt att lära känna sin känsla. Var sitter den? Hur känns det på riktigt? Stopp! Tänk inte! Du ska inte TÄNKA UT hur det känns, du ska KÄNNA. Och jag lovar dig, med den här konmari-träningen kommer du bli BOSSEN på att våga känna efter - och att våga följa känslan. Ja, jag skriver våga för att det krävs mod för oss som är vana vid att bara göra det huvudet säger. För vet du, det är inte fult att göra nåt "bara för att du känner för det" eller fatta livsavgörande beslut baserat på känsla. Det är liksom det vi SKA göra. OCH det löser sig. Här kan det vara bra att hela tiden ha med och titta på sin målbild. När du vet var du ska, är det också lättare att välja och känna vilken väg du ska ta.
Så gjorde jag: Var jävligt dålig på det här med att känna efter. En tidigare KBT-terapeut bad mig berätta vad jag kände, och det gjorde jag. Tills hon sa; "Men Carro, allt det du har räknat upp nu är vad du tänker om situationen, inte vad du KÄNNER". Hm. Intressant. Med den informationen och min härliga beslutsångest så bestämde jag mig för att sätta upp för mig själv att jag ska bli bättre på att KÄNNA och framförallt våga följa känslan och min inre vägledning (eller som vissa kallar det, själen, Gud, Universum, magkänslan, hjärtat, you name it). Det började jag träna på på olika sätt och KonMari-metoden är ett extremt bra verktyg för att lära sig känna och följa. Skitläskigt ibland, och då tänker jag att "men hey, det är bara SAKER!!!!" och så känner jag mig lite dum i huvudet för att jag har en sån stark känslomässig koppling till SAKER. Banalt. Men vanligt. Och bara ett symptom på något annat, och jag tycker att det är intressant att undersöka kärnan, alltså, "vad handlar det här om EGENTLIGEN? Vad grundar det sig på EGENTLIGEN?". Det är en resa vi kan prata om någon annan gång <3.
Ett litet kom ihåg; att vara impulsiv och hoppa på allt som känns bra, är inte samma sak som att följa sin känsla och inre vägledning.
DU kanske är bra på att känna efter, följa din intution och magkänsla. FORTSÄTT så! Och om du är ovan; börja träna redan nu! Du har ju hittat hit och därmed hittat världens bästa teknik för att lära känna dig själv och dina känslor. Se det som ett undersök och misströsta inte, ju mer du lär dig - desto mer tur har du 😉.
 
5. Våga vara kärleksfullt tuff mot dig själv
 Ska du göra det så gör det på riktigt. Inget hafs eller halvdant. Det betyder INTE att det behöver gå på en dag eller ens gå snabbt, eller att du behöver göra dig av med ALLT och bli minimalist. Det betyder, att den energi- och tidsinvestering du går in med kommer du få tiofaldt tillbaka. Och ju hårdare du är på att faktiskt rensa bort det som du har känslomässiga kopplingar till men som faktiskt inte ger dig energi - DET min kära rensare, bäddar för magi!
Så gjorde jag; för mig har "att vara tuff mot mig själv" handlar just om att dels känna efter och vara hård på "hur känns det här egentligen?" och "är det känslan eller hjärnan som snackar nu?" och vara vaksam på när det kommer in tankar och vill ställa till det. Exempel på det kan vara;  Uppgiften är "spara det som ger energi". Ger det här mig energi? nej. Då spelar det ingen roll om jag bara använt den en gång eller fått den av farfars mormors hund. Det är en icke-fråga, frågan är; ger det mig energi? Det som dessutom har hänt VARJE gång jag har gått igenom en sån där lite "tuffare" rensning (t.e.x som att rensa ut min superfina födelsedagsfestklänning som jag krigade i månader för och bara använt en gång  - men som egentligen inte alls sitter rätt eller ger mig den där gnistrande känslan av energi) är att jag blivit erbjuden. Det vill säga att annat har kommit i min väg som verkligen ger mig energi. Kalla mig vidskeplig men jag är säker på att jag varken hade haft vårt fina skostäl, den vackra silvriga spegeln, min cykel eller en bil, om jag inte gjort de där rensningarna. Allt det har kommit in i mitt liv vid precis rätt punkt och jag har inte betalat en krona för det. Jag tackar jag!
DU ska göra exakt samma sak. Ja, jag tycker verkligen att du ska vara tuff med dig själv i din konmarirensning. Det betyder inte att du ska göra våld på dig själv eller att du behöver följa exakt allt till punkt och pricka, för du ska fortfarande tycka att rensningen och resultatet är värdefullt - resan behöver ju också vara trevlig och inte bara resultatet- och jag råder dig att vara vaksam på dina tankar. När dyker tankarna upp? De är ofta förtäckta som rädslor, t.ex. "Men den här har jag ju bara använt en gång, men den här fick jag ju från x, men den här kanske är bra att ha nån gång...". Alla de tankarna är förklädda rädslor som grundar sig i att du inte vågar ha tillit till att det dyker upp något nytt, eller tillit till dig själv, eller rädslan för att glömma ett kärt minne eller person.Att känna sig trygg i att det är grundat i rädslor kan göra det lättare, och vi ska definitivt inte ha kvar saker baserat på rädslor. Vi ska välja av kärlek och fokus ska vara; ger det här dig energi? Jag vet att jag tjatar, och du kommer tacka mig sen. Om du har svårt att vara tuff mot dig själv så ta hjälp av någon som kan hjälpa dig med det. Och kom ihåg återigen; den energi och tid du ger kommer belönas tio gånger om i form av gnistrande resultat!
 
Nu är jag klar!  Tackar ödmjukast för att du har tagit dig ända hit och jag hoppas verkligen att du har fått värde av det jag skrivit. Har du några egna tips, eller funderingar och frågor på det jag skrivit? Kommentera gärna 💜.