Designa ditt liv med Konmari - life changing magic

NEJ, du sparar inte pengar!
Hej kompis!
 
Jag känner att vi behöver reda ut det här med begreppen "tjäna" och "spara" som jag ser att många slänger sig med - helt felaktigt! Både experter inom områdena och vi vanliga människor, och för att inte tala om alla butiker! Många ekonomiinstagrammare har också fått det här helt fel om bakfoten, och jag vill inte att du oich din hjärna ska bli lurad så vi tar ett öglonlock och reder ut begreppen:
 
När det står en skylt där det står "Spara 400 kronor!" så ljuger den. Du SPARAR inte 400 kronor, du bara INTE SPENDERAR 400 kronor för produkten. SPARA gör du ENDAST om du aktivt sparar undan pengarna på ett annat konto.
 
För att göra det extra tydligt kommer ett exempel:
Om en vara kostar 800 kronor och nu går att köpa för 400 kronor och du köper den, så är din utgift 400 kronor. Du har inte sparat något, du har bara köpt. Om du däremot köper något för 400 kronor, och sen går hem och sparar undan de där 400 kronorna som du slapp betala för produkten, ja då har du sparat 400 kronor. Men du kan lika gärna spara 10 kronor eller tusen kronor. Det väljer du själv, det är bara ett mindgame.
 
Och tjänar pengar, det gör du när du aktivt eller passivt får in pengar på ditt konto. Du har inte TJÄNAT 10 kronor genom att betala 10 kronor mindre för något.
 
Om du köper något för 10 kronor och säljer det för 30 kronor, då har du tjänat 20 kronor på det.
 
Kom ihåg att priser är påhittade och pengar är energi, precis som du själv och dina möbler. Vi har däremot valt att lägga en annan värdering på papperslapparna av någon anledning, kanske just för att det är så vi handlar med varandra. Om du ser skyltar med "Skynda nu!" och "Bara idag!" så kom ihåg att de vill att du ska känna dig stressad och handla under press.
 
Jag har känt mig sjukt stressad av sånt, och framförallt när jag gått på events där det ofta pushas och stressas till att "de 10 första" eller "gäller bara idag för det här priset!". Jag har inte mått bra av det och när jag märkte det så bestämde jag mig för att pausa, ta ett steg tillbaka och påminna mig om att ett pris bara är påhittat och jag antagligen kan förhandla det, och att jag först behöver fokusera på huruvida jag verkligen vill ha erbjudandet eller om jag bara lockas av "KÖP NU"- hysterin, eller av FOMO (fear of missing out). Jag gillar att nörda in mig på den grundläggande psykologin och VARFÖR jag reagerar som jag gör.
 
Alla dessa trick med att spara och tjäna existerar inte förutom i våra huvuden och som en marknadsföringspsykologi.
 
Så nästa gång du tittar på och lockas av skyltarna, titta på vilken faktiskt utgift det är, för det är den som är viktig. Det är ingen vinst att du fyndat något för halva priset, för det är fortfarande utgiften som är poängen. Visst är det KUL att köpa det man drömt om länge för ett lägre pris! Det håller jag helt med om, men vi har fortfarande inte sparat några pengar på det, vi har bara inte haft den utgiften.
 
Hoppas att detta har givit dig något, jag är öppen för dina tankar och reflektioner så dela gärna med dig i kommentarerna och bidra till alla andra (gör det NU, om tio sekunder stängs kommentarsfältet ner!)
 
(obs, skämta)